Domowe chipsy i owocowe przekąski – ciekawe przepisy

Data ostatniej aktualizacji:
Polub portal
Domowe chipsy i owocowe przekąski – ciekawe przepisy

Domowe chipsy i owocowe przekąski 

Większość z nas lubi urozmaicić sobie filmowy wieczór gotowymi, słonymi przekąskami. Sklepowe chipsy ziemniaczane to jednak nie jedyne rozwiązanie dla miłośników chrupiących smakołyków. Zdecydowanie warto bowiem samodzielnie przygotować warzywne przekąski, będące nie tylko zdrową, ale także wyjątkowo smaczną alternatywą dla kupnych odpowiedników.  

Domowe chipsy najważniejsze za 

Dlaczego warto zainteresować się samodzielnym przygotowaniem domowych chipsów czy innego rodzaju przekąsek? Przede wszystkim jest to znacznie korzystniejsze dla naszego zdrowia i kondycji rozwiązanie własnoręcznie wykonane smakołyki pozbawione będą nadmiernej ilości soli, tłuszczów czy też ulepszaczy smaku i konserwantów. Ponadto pozwoli nam to na ograniczenie wydatków, a także na chociaż minimalne przyczynienie się do ograniczenia produkcji odpadów.  

Domowe chipsy – przepisy 

Przepisy na domowe chipsy to receptury niezwykle proste, z którymi bez trudu poradzi sobie nawet niedoświadczony amator przekąsek. Na początek warto spróbować alternatywy pozostającej w bliskim pokrewieństwie z klasycznym ziemniakiem, czyli chipsów z batata. To słodka odmiana ziemniaka, która sukcesywnie zyskuje w naszym kraju na popularności. Świetnie sprawdza się on jako samodzielne danie, jak również jako dodatek do mięsnych potraw. Doskonale smakuje także jako chipsy, których przygotowanie jest bajecznie proste. Wystarczy jedynie starannie umyć, obrać i cienko pokroić bataty, a następnie posmarować je niewielką ilością oleju z ulubionymi przyprawami. Tak przygotowane plasterki wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Najlepszy w tym wypadku będzie program termoobieg. Gotowe chipsy możemy podawać z ulubionymi sosami lub dipami 

W podobny sposób przygotować możemy także zdrowe chipsy z cukinii. Obraną i cienko pokrojoną doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, czosnkiem lub oregano, wymieszanymi z odrobiną oleju. Następnie, podobnie jak bataty, pieczemy przez 10 minut, włączając funkcję termoobiegu. Chrupiące przekąski z cukinii możemy przygotować także z pomocą funkcji suszenia. W takim wypadku przygotowanie trwać będzie od 60 do 90 minut.  

Domowe owocowe przekąski  

Opcja suszenia w piekarniku sprawdzi się także w przypadku przyrządzania owocowych przekąsek. Możemy dzięki niej przygotować chociażby doskonałe zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci słodkie chipsy z jabłek. Do ich przyrządzenia potrzebne będą przede wszystkim owoce, a także sok z cytryny oraz cynamon i szczypta gałki muszkatołowej.  

Umyte i obrane jabłka kroimy w cienkie plasterki. Pamiętajmy także o starannym usunięciu pestek. Tak przygotowane owoce smarujemy mieszanką przypraw i wstawiamy do piekarnika. Ustawiamy opcję suszenia i pozostawiamy jabłka w kuchence na około 6090 minut. Gotowe przekąski możemy podawać od razu, po kilku godzinach, a nawet dniach tak przygotowane jabłkowe chipsy charakteryzują się bowiem wyjątkowo długim terminem przydatności do spożycia.

Oceń artykuł:
Ocena:
Brak